Iets nieuws leren: 22 beste tools om online je kennis bij te spijkeren

Wanneer je iets nieuws leert, groei je als mens en dat maakt je gelukkiger. En sinds de coronacrisis is het aanbod online tools, trainingen en webinars enorm gegroeid. Jezelf ontwikkelen was nog nooit zo makkelijk. En daar maakt een slimme ondernemer natuurlijk gebruik van: je kunt elke dag wel iets nieuws leren. Ik zette de beste websites, online cursussen en tools voor je op een rij.

Voor ouders schreef ik eerder dit artikel met 22+ educatief verantwoorde websites voor kids. Het werd zelfs zo goed gelezen dat ik eindigde als #3 best gelezen auteur op Frankwatching. Daarom nu een opvolger voor volwassenen: tijd om zelf aan de slag te gaan 🙂

Volgens arbeidspsycholoog Hylco Nijp is het belangrijk om thuiswerken af te wisselen met een hobby, want iets nieuws leren kan voldoening geven.

Dus leer beter schrijven, verbeter je Arabisch of verdiep jezelf in Artificial Intelligence (AI). Er is voor ieder wat wils, soms betaald maar vaak ook gratis.

Contentstrategie voor sociale ondernemers en purpose brands

Door: Gemma Steeman

1. MOOC’s

MOOC staat voor Massive Open Online Course; een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Met een MOOC kun je dus een certificaat halen bij een universiteit van wereldfaam.

Veel topuniversiteiten bieden MOOC’s aan, soms gratis, soms betaald.

Er is volop keuze, van computercriminaliteit tot positieve psychologie:

2. Digitale werkplaats van Google

Google biedt iedereen een gratis cursus over online marketing. De training is ingedeeld in 26 korte modules, zoals SEO en online adverteren.

Voor ieder onderdeel dat je afrondt, kun je een test maken waarna je een badge verdient en eindexamen mag doen.

3. Gratis cursus AdWords en Analytics

Ook Google AdWords en Google Analytics hebben online gratis cursussen.

4. LinkedIn Learning

LinkedIn Learning is een videoplatform met cursussen voor experts in software, creatieve en zakelijke vaardigheden. Natuurlijk zijn er ook tutorials over LinkedIn als tool om jezelf te profileren.

5. Online schrijftraining voor betere teksten

Goede (blog)artikelen zorgen voor een continue stroom bezoekers én helpen je om sneller een expertstatus te bereiken. Een slimme vaardigheid dus om aan te scherpen! En dat is toevallig mijn expertise 😊 Ik sta te popelen om je mijn geheimen te vertellen in mijn online schrijftraining Onweerstaanbare teksten: die schrijf je voortaan zelf.

In deze online training leer je oa:

✓ Hoe je een fantastisch artikel schrijft van begin tot eind
12 stappen om een overtuigende verkooptekst te schrijven – stap voor stap dus superhandig!
Waarom de meeste artikelen saai zijn – en hoe jij de jouwe wél interessant maakt

En natuurlijk nog veel meer. Content maken wordt een stuk leuker als je de juiste woorden kunt vinden. In mijn Academie vertel ik je er meer over.

  • Gratis e-book

    Gratis e-book '7 triggers die ervoor zorgen dat jouw content vaker wordt gedeeld'

6. Wat zegt de wetenschap?

Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis online colleges. Elke week brengen ze de wetenschap een stukje dichterbij met video’s en podcasts.

Welke strategieën kun je bijvoorbeeld in élke discussie toepassen? En wat is het effect van klassieke muziek?

7. Miniboek over betekenisvol ondernemen

In het ‘nieuwe normaal’ moeten we anders omgaan met elkaar en met de wereld. Dat vindt ook antropologe Francien van Eersel. Daarom schreef ze een interactief miniboek over betekenisvol ondernemen in tijden van corona.

Daarin geeft ze – bekeken vanuit de antropologie – inzicht in waarom jouw klanten jou(w merk) aantrekkelijk vinden. Wat hun diepste verlangen is, hoe deze coronacrisis dat verlangen bij ze triggert én hoe jij ze erbij kunt helpen.

Superwaardevol en een echte aanrader.

8. Leer een taal

50LANGUAGES geeft je gratis toegang tot online taallessen in 50 talen. Leuk vormgegeven met puzzels en taaltoetsen om binnen no-time een paar zinnen Arabisch, Italiaans, Russisch of Japans te spreken.

Wil je Frans of Spaans leren – dan is de podcast van Dualingo (jawel, van de app) de moeite waard.

9. Verfijn de kunst van storytelling

Een verhaal is voor ons brein makkelijk behapbaar, interessant en een logische manier om kennis te verwerken.

Leer storytelling van de besten en volg deze training over de kunst van storytelling door de makers van Pixar.

Begin bijvoorbeeld altijd met de vraag WAAROM je een verhaal moet vertellen. Wat is de brandende overtuiging die je verhaal voedt? Dat is het hart van je verhaal.

10. HubSpot Academy

Een business coach gaf me ooit de tip om online cursussen in Amerika te volgen. Daar zijn ze op bijna elk gebied verder, dus loop je al snel voor op je concurrent.

Mijn persoonlijk favoriet is HubSpot Academy. De content is toonaangevend, de online omgeving gebruiksvriendelijk en er is een mogelijkheid om jezelf te certificeren.

11. Volg een gratis cursus op Soofos

Soofos is een van de grootste e-learningplatformen van Nederland. Zij bieden Nederlanders die gedwongen thuis zitten door de coronacrisis tijdelijk gratis cursussen aan.

Van het schrijven van je algemene voorwaarden tot het leren ontwerpen in Adobe Illustrator. Aanmelden kan tot 26 april, de content die je kiest blijft na die datum ook gratis beschikbaar.

12. Verdiep je in AI

Artificial intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie: de meeste mensen hebben ervan gehoord, maar weten (nog) niet hoeveel impact het kan hebben op hun toekomst. Daar brengt deze Nationale AI-cursus verandering in. De gratis cursus bevat verschillende modules – van deep learning tot AI op de werkvloer.

Er is ook een versie voor kinderen, de Nationale AI-cursus Junior. Beide versies zitten echt goed in elkaar, zijn interessant en leerzaam. Aanrader!

13. School of Life

The School of Life is een internationale organisatie die kennis uit de filosofie, psychologie en kunsten inzet om wijzer in het leven te staan.

Op hun YouTube-kanaal staan veel leuke video’s, zoals How to be more straightforward, How to make people feel good about themselves en How best to manage your moods.

14. Lees gratis e-books

Ga lekker in de tuin (of op je balkon) zitten met een gratis e-book via de bibliotheek. Het aanbod is enorm, kies bijvoorbeeld voor Scrum voor dummies, Social selling, coachend leiderschap of de Wow starts now.

15. Luister naar podcasts

Luister naar de podcast Hoe krijg je het voor elkaar. Hierin gaat Reinier Ladan op zoek naar hoe mensen werken en hoe ze dingen gedaan krijgen. Superhandig, bijvoorbeeld als je het boek Grip – het geheim van slim werken van Rick Pastoor niet wilt lezen maar er wel alles over wilt weten.

Mijn andere favoriete podcasts zijn van Amy Porterfield, Marie Forleo en de podcasts van De Wereld van Morgen over innovatie en verandering. Hierin worden maatschappelijke veranderingen besproken en wordt gepraat over hoe de wereld van morgen er eigenlijk uit zal zien.

Superinteressant in deze tijd!

16. Presenteren kun je leren

Ook de Nederlandse online academie Studytube biedt tot eind april cursussen aan. Bijvoorbeeld de gratis cursus Interactief presenteren. De cursus wordt gegeven door Gijs Tenthof, eigenaar van een trainingsbureau gericht op communicatie en schrijver van het boek Presenteren 3.0.

Er zijn ook cursussen die zich specifiek richten op Powerpoint.

17. Hoe start je een start-up

In deze 8-delige online cursus leer je hoe je een startup opbouwt. Hoe maak je een goed product en hoe zet je dat in de markt?

De gratis cursus wordt gegeven door Steve Blank, de bedenker van de populaire Lean Startup-beweging. Hij geeft tevens les aan de universiteiten van Stanford, Berkeley en Columbia.

18. Leer EHBO

Een mooi moment om je EHBO-kennis bij te spijkeren! Het Rode Kruis biedt online EHBO-cursus aan waarin je leert hoe je hulp kan verlenen bij veel voorkomende situaties.

De gratis cursus duurt ongeveer anderhalf uur.

19. Kijk documentaires

De IDFA zet ruim 300 documentaires gratis online.

20. Naar het theater vanuit je luie stoel

Nu de theaters zijn gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek. Zo deelde Theater aan de Parade lange tijd mini-voorstellingen van één van hun artiesten, theatermakers of partners.

Een lijst met online theatervoorstellingen en livestreams vind je hier.

21. Mode- en kunstcursus van MoMa

Het Museum of Modern Art (MoMa) in New York komt met 5 gratis mode- en kunstcursussen om online te volgen. Eén van de beste musea ter wereld stelt hun expertise gratis en voor niks beschikbaar.

22. Leer de vogels in je tuin en rondom je huis kennen

Nu veel mensen verplicht meer tijd thuis doorbrengen, worden tuinen en balkons volop gebruikt. En dat merken ze bij de Vogelbescherming. Daarom bieden zij gratis 10 online vogelcursussen aan, te downloaden op de website van de Vogelbescherming.