Inhaakkalender voor januari

Inhakers worden 3x vaker gedeeld dan gewone content. Doen dus! Maar wacht voordat je spontaan  inhaakt op Aarbeiendag (6 januari) of Kleed je Huisdier aan-dag (14 januari). Er zijn betere momenten.

Je kunt het beste aanhaken op een moment dat relevant is voor je publiek én dat goed aansluit bij jouw producten en/of diensten. Elke maand publiceer ik een actuele inhaakkalender, inclusief een korte uitleg.

Contentstrategie voor sociale ondernemers en purpose brands

Door: Gemma Steeman
high-end content en schrijftrainingen

Dit is de inhaakkalender voor januari 2021:

1 januari – Nieuwjaarsdag 🎉

De 1e dag in januari staat natuurlijk voor optimistisch zijn en vooruit kijken. Er ligt een heel nieuw jaar voor je! Welk cadeau heb jij komend jaar voor je publiek?

1 januari – Publiek Domein Dag

Tijdens de Publiek Domein Dag vieren we de leven en werk van de makers, artiesten en kunstenaars wiens auteursrecht verlopen is. Dat gebeurt elk jaar op 1 januari. Vanaf dat moment wordt hun werk niet meer beschermd door het auteursrecht en kun je er vrij gebruik van maken.

In de database van Creative Commons kun je o.a. zoeken naar foto’s die je vrij mag gebruiken. Je bent wel verplicht om de juiste vermelding bij het beeld te plaatsen.

Nu geen tijd om te lezen? Pin nu, lees later.

  • De beste inhakers voor januari

2 januari – Motivatie en Inspiratie Dag 💪

Deze dag is ontstaan na de tragische gebeurtenissen van 11 september in Amerika en is bedoeld om mensen te motiveren een positieve wending aan hun leven te geven. Je hebt 365 nieuwe dagen voor de boeg, een mooi moment om na te denken over hoe je verschil gaat maken!

Kernwoorden: motivatie, haal het beste uit jezelf, wie heeft jou geïnspireerd en #verschilmaken

4 januari – Wereld Braille Dag

Louis Braille zorgde er met en simpele methodiek voor dat ook mensen met slecht zicht konden lezen en onderwijs konden volgen. Je kunt inhaken door te laten zien dat jij als organisatie staat voor een inclusieve maatschappij. Ook binnen jouw doelgroep zitten mensen met een visuele beperking!

Tip! De grootste online barrière die visueel beperkte mensen tegenkomen, is een onleesbare inhoud. Dat is makkelijk op te lossen door -koppen te gebruiken en door je afbeeldingen en knoppen een ALT-tekst en een beschrijving mee te geven, Zorg ook dat je website schaalbaar is, dus dat het design vergroot en verkleind kan worden.

Extra bonus: een digitaal toegankelijke website heeft positieve gevolgen voor de vindbaarheid van je website via zoekmachines.

Wil je dat jouw website ook toegankelijk is voor personen met een visuele beperking? Op deze website kun je meer lezen over het toegankelijk maken van websites.

8 januari – Joy Germ Day

Deze dag is ontstaan om mensen eraan te helpen herinneren dat positiviteit aanstekelijk werkt! Een goede daad zonder belang, zet de volgende in gang. Lach, inspireer en spread the good-kind-of germs.

Kernwoorden: positief denken, helpen, inspiratie, community, lachen, aardig zijn, geven

3e maandag van januari – Blue Monday (18 januari 2021)

De meest deprimerende dag van het jaar! Laat de rest van Nederland lekker depressief zijn en stuur zelf vrolijke content de wereld in, iets waar je klanten blij van worden. Of laat ze merken dat jij blij bent met hun steun, support en klandizie.

3e maandag van januari – Martin Luther Kingdag (18 januari 2021)

Martin Luther King inspireerde miljoenen mensen wereldwijd met zijn iconische toespraak I have a dream. Toch duurde zijn speech slechts 17 minuten. Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal net zoveel indruk maakt als Martin Luther King? Wat is het succes van zijn speech?

Kernwoorden: droom, missie, gelijkheid, inspiratie #Ihaveadream

20 januari – Dag van de Acceptatie

De Dag van de Acceptatie wordt gevierd sinds 2010 en is bedoeld om diversiteit te  omarmen en verder te kijken dan iemands beperking of zorgbehoefte. De Amerikaanse Annie Hopkins wilde op die manier mensen motiveren om anderen te empoweren.

Kernwoorden: waardering, acceptatie, diversiteit, inclusiviteit #empowerment

20 januari – Nationaal Voorleesontbijt

Wist je dat voorlezen goed is voor de taalvaardigheid van je kind? Daarmee leg je de basis voor informatievaardigheid: zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie op internet.

Kinderen die onvoldoende informatievaardig zijn, nemen vaak klakkeloos dingen over van websites en realiseren zich onvoldoende dat informatie fout of verdraaid kan zijn.

28 januari – Europese Dag van de Privacy

Het doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties.

29, 30 en 31 januari – Nationale Tuinvogeltelling 🐦🦉🕊

Als we onze tuinen vol leggen met stenen en kunstgras, hebben vogels steeds minder plek om te overleven. Dankzij de jaarlijkse tuinvogeltelling is er een trend zichtbaar naar groenere tuinen. Er is een soort ‘groene beweging’ aan het ontstaan. Dat is top, want er is een verband aangetoond tussen de hoeveelheid natuur dicht bij huis en (geestelijke) gezondheid.

Kernwoorden: milieu, groen, betrokkenheid mens en natuur, verstedelijking, duurzaam

29 januari t/m 4 februari – Week van het Vergeten Kind 💛

Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet bij hun vader en moeder wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. De Week van het Vergeten Kind is opgericht ter nagedachtenis aan Guusje Nederhorst, de bedenker van de hondjes Woezel en Pip.

Ik doe mijn best om deze inhaakkalender compleet te houden. Mis jij toch een belangrijke inhaker voor oktober? Laat het me weten via mail [@] gemmasteeman.nl en ik neem ‘m op in inhaakkalender.