Maatschappelijke inhakers voor oktober

Een goede inhaker wordt 3x vaker gedeeld dan gewone content. Doen dus! Maar wacht even… haak niet zomaar in op de Dag van de Handtas (10 oktober) of Nationale Boerenkooldag (24 oktober). Dat kan beter!

Want als (sociale) ondernemer wil je het maatschappelijke debat beïnvloeden met jouw content beïnvloeden. Kies daarom liever voor een inhaker op een maatschappelijk thema.

Contentstrategie voor sociale ondernemers en purpose brands

Door: Gemma Steeman
content, copy en conversie

Dit zijn de sociale inhakers voor oktober 2020 op een rijtje:

De hele maand oktober – Borstkankermaand / Buy Nothing New Month

Oktober is de borstkankermaand. Gebruik de kleur roze in je content om aandacht te vragen voor #borstkanker #borstkankermaand

Oktober is ook Buy Noting New Month, belangrijk want duurzame gewoontes maken de wereld beter! Ook content kun je recyclen: met een kleine update laat je vaak (opnieuw) een vonkje overspringen naar je ideale klant. Extra voordeel: je hebt meteen nieuwe content om te delen via je sociale kanalen.

Dus recycle deze maand tenminste één artikel – of andere content – in plaats van iets nieuws te maken en daag jezelf uit om wat extra tijd te stoppen in het verbeteren van de kwaliteit.

Nu geen tijd om te lezen? Pin nu, lees later.

  • Maatschappelijke inhakers in oktober

Donderdag 1 oktober – Wereld Vegetarische dag

Een mooie dag om alvast in de stemming te komen voor dierendag, want minder vlees eten bevordert het dierenwelzijn én heeft een enorme positieve impact op mens, dier en milieu #WorldVegetarianDay

25 september t/m 7 oktober – Landelijke bodemdierendagen 🐛🐜🕷️🕸️🐌

Tuinliefhebbers als ik zijn er dol op: kleine bodemdieren. Van pissebedden tot regenwormen: hoe meer, hoe beter! Want dat betekent dat de bodem van mijn geliefde tuin gezond is 💚 Heb jij de tiny ten in je tuin?

30 september t/m 11 oktober – Kinderboekenweek

Er zijn zoveel prachtige boeken. Eén van mijn favoriete uitspraken is dan ook:

Iemand die nooit leest, leeft maar één keer – George R.R. Martin, Amerikaanse schrijver en filmproducent.

Boeken nemen je mee op avontuur, prikkelen je fantasie, boeken kunnen je troosten, kwaad maken of teleurstellen. Voorlezen is goed voor de taalvaardigheid van je kind. Daarmee leg je de basis voor #informatievaardigheid: zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie op internet.

Kinderen die onvoldoende informatievaardig zijn, nemen vaak klakkeloos dingen over van websites en realiseren zich onvoldoende dat informatie fout of verdraaid kan zijn #mediawijsheid

Vrijdag 2 oktober – Nationale Ouderen Dag

Een beetje aandacht doet iedereen goed. Zeker dit jaar!

Vrijdag 2 oktober – International Dag van de Geweldloosheid (VN)

2 oktober is de geboortedag van Mahatma Gandhi, de leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging. Gandhi wist met geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid een einde te maken aan de Britse overheersing van India. Maak content rondom thema’s als #geweldloosheid, tolerantie, begrip, respect en diversiteit.

Zondag 4 oktober – Eet Geen Dieren-dag

Dierendag is oorspronkelijk bedoeld om dieren die het minder makkelijk hebben wat extra aandacht te geven. Denk hier eens aan:

  • Padden, egels en insecten zoeken in de herfst een droog plekje om te overwinteren. Laat lekker wat blaadjes in de tuin liggen zodat ze een veilig plekje kunnen vinden. 🦔
  • Hang vetbollen en pinda’s op voor de vogels 🐦
  • Eet Geen-dierendag – voor een vegetarische maaltijd hoeven geen dieren te lijden
  • Wil je een hond of kat kopen? Denk eens aan adoptie! Er zijn zoveel verwaarloosde, gedumpte dieren in wereldwijd die een gouden mandje zoeken. Wij hebben persoonlijk hele goede ervaringen met Mirtos waar onze adoptiehond Sara vandaan komt #adoptdontshop 🐶🐱

Maandag 5 oktober – Dag van de Leraar

De lijst met inhakers voor oktober gaat verder onder de afbeelding

  • Dag van de Leraar - 5 oktober

1e dinsdag van oktober – Diversity day (6 oktober 2020)

Vier de kracht van diversiteit en zet je in voor een maatschappij waarin we ieders unieke talenten waarderen en benutten. Ongeacht gender, culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd of arbeidsvermogen #diversitydaynl

Donderdag 8 oktober – Duurzame 100

Op 8 oktober presenteert Dagblad Trouw de Duurzame 100, een lijst waar normaal gesproken groene denkers en doeners op staan. Maar dit jaar geen wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven maar gewone mensen. Het burgerinitiatief staat centraal.

Dit is de Duurzame 100 van 2019.

Zondag 11 oktober – Wereldmeisjesdag

Wereldwijd vragen meisjes aandacht voor het feit dat zij – net als jongens – de kans moeten krijgen om te beslissen over hun eigen leven en de wereld waarin zij leven. Ze laten zien dat ze alles kunnen worden wat ze willen, als ze de kans maar krijgen.

Besteed op je sociale kanalen aandacht aan vrouwenthema’s zoals opleiding, zelfbeschikking, kansgelijkheid, individuele rechten en vrijheid.

Dinsdag 20 oktober – Information Overload Day

Maak je content bewust! Kies voor #kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarmee help je bezoekers om voor jou te kiezen, want niemand ziet de pareltjes als ze er zelf naar moeten zoeken.

Zaterdag 24 oktober – Make a difference-day

De Amerikaanse versie van NL Doet, de jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag #makeadifference

24 oktober t/m 1 november – Najaarseditie van de Fairtrade Week

Eerlijke handel, daar moeten we meer van willen! Haak in op thema’s als duurzaamheid, bewustzijn, klimaatverandering en mensenrechten. Alleen samen maken wij de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen.

Jouw aankoop kan een verschil maken, want juist met je portemonnee heb je meer macht dan je denkt.

Zondag 25 oktober – De wintertijd gaat in

Yeuh! Een uurtje extra om aandacht te vragen voor jouw sociale of maatschappelijke doel 😊

» Lees ook: het geheim van een succesvolle inhaker

Ik doe mijn best om dit overzicht compleet te houden, maar mis jij belangrijke maatschappelijke of sociale inhakers voor oktober? Laat het me weten via mail [@] gemmasteeman.nl en ik neem ze op in het overzicht.