Let´s YouTube

Als freelance tekstschrijver schreef ik voor het Instituut voor Beeld & Geluid (Hilversum) museumtekst voor de tentoonstelling Let’s YouTube. De teksten waren onderdeel van de Parent Lounge.

Let´s YouTube was een interactieve tentoonstelling waarin jongeren (en hun ouders) de impact van YouTube op hun leven ontdekken.

Ik schreef de museumtekst voor de Parent Lounge, onderdeel van de tentoonstelling. Daar kregen ouders antwoord op vragen als:

  • Welke kansen biedt YouTuben voor je carrière?
  • Kun je YouTube inzetten voor school?
  • Welke verantwoordelijkheden hebben YouTubers?
  • Waar liggen de grenzen en gevaren?
  • Hoe praat je over YouTube met je kind(eren)?

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen.

Wat is het verschil tussen YouTuben en vloggen?

Vloggers houden regelmatig een dagboek bij op YouTube. YouTubers maken video’s met bredere insteek, bijvoorbeeld over gamen, over boeken, over voeding of ze halen grappen uit.

Kortom: vloggers zijn YouTubers, maar niet alle YouTubers zijn vloggers. De bekendste vlogger is Enzo Knol. In spreektaal lopen de termen vlogger en YouTuber overigens vaak door elkaar.

Kun je YouTube gebruiken voor school?

Steeds vaker kijken tieners filmpjes op YouTube voor school. Wiskunde, Nederlands, geschiedenis, maatschappijleer, aardrijkskunde en natuurkunde; voor elk vak is er wel een docent te vinden die via Youtube-filmpjes de stof nauwkeurig uitlegt. Erg handig om op die manier de stof in je eigen tempo te leren. Video’s kun je in alle rust bekijken, pauzeren en terugspoelen, dat gaat in de les niet. Het maakt leren afwisselender en leuker.

Leraren maken de YouTube-filmpjes vaak met veel zorg. Zij vertellen hun best denkbare verhaal en combineren dat met beeld. Bekijk dit overzicht met enkele van de beste YouTube-docenten van Nederland.