De leukste mediagame voor groep 7/8

MediaMasters is een online spel voor de basisschool. Leerlingen uit groep 7 en 8 ontdekken spelenderwijs hoe ze slim en bewust met (digitale) media kunnen omgaan. Het doel van de MediaMasters is om leerlingen een basisniveau mediawijsheid mee te geven.

Sinds 2013 werk ik elk jaar inhoudelijk mee aan de vragen (MediaMissies genaamd), de opdrachten, de verhaallijn en de website.

In 2016 nam ik het projectmanagement voor de MediaMasters Game over tijdens een zwangerschapsverlof. In dat jaar nam ik ook de projectleiding van een geheel nieuw User Management Systeem (UMS) voor mijn rekening.

In 2015 won MediaMasters de prestigieuze internationale Evens Prijs voor Media Educatie. Deze prijs gaat elk jaar naar het meest succesvolle Europese initiatief om kinderen van 9 tot 16 jaar te leren hoe ze verantwoordelijk en constructief kunnen omgaan met (sociale) media.

Het spel wordt elk jaar gespeeld op basisscholen in heel Nederland. Dat gebeurt tijdens de Week van de Mediawijsheid in november. Elke speldag start met een kort filmpje op het digibord. Leerlingen worden op die manier meegenomen in een spannend verhaal. Om het spel te winnen, moeten leerlingen overleggen, samenwerken, media interpreteren, zelf media maken en hun eigen mediagedrag onder de loep nemen.

De leerdoelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel:

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen
  • Inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Thuis en in de klas met elkaar praten over media(gedrag)
  • Zelf media kunnen maken, inzetten en delen