Zo schrijf je goede teksten voor kinderen en jongeren: 8 tips

Voor teksten voor kinderen en/of jongeren geldt: hoe minder tekst, hoe beter. Kies voor snelheid, overzicht en duidelijkheid. En denk eens aan branded content en visuele storytelling, zoals vlogs, infographics of animaties.

Kinderen, pubers en jong-volwassenen zijn verslaafd aan communiceren. Ze bellen, gamen, appen, doen hun huiswerk en hebben tegelijkertijd 5 chatsessies openstaan.

Hoe bereik je ze dan het beste met tekst? Ze scannen koppen, kijken (uitgesteld) TV via YouTube en streamen hun muziek. Via al die kanalen krijgen ze behoorlijk veel informatie. Ze bepalen zelf wat ze tot zich nemen – en op welk moment.

Maar of je nou teksten schrijft, of een app ontwikkelt: het allerbelangrijkste is dat je ze toegang geeft tot hoogwaardige content die hun ontwikkeling ten goede komt.

Contentstrategie voor sociale ondernemers en purpose brands

Door: Gemma Steeman

Dit zijn 8 tips als je goede, begrijpelijke teksten voor kinderen en jongeren wilt schrijven:

1. Vraag naar hun interesses

Echt, je zult verbaasd staan hoe goed kinderen en jongeren onder woorden kunnen brengen wat ze willen en waar ze behoefte aan hebben.

Voor alle content die je maakt voor kinderen en jongeren is co-creatie onmisbaar.

2. Spreek hun taal, maar spreek niet in hun taal

Je komt niet authentiek over wanneer je als volwassene probeert om jongerentaal te praten. Doe dat dus niet. Maar je moet wél weten wat er leeft, wie ze leuk vinden, waar ze naar kijken (en waarom) en wat de laatste trends zijn.

3. Zeg het met beelden

Lezen vanaf een beeldscherm kost moeite. Dat geldt zelfs voor jou – als volwassene. Jongeren zijn opgegroeid met een overload aan digitale informatie. Beeld werkt beter.

Denk aan video, animatie, infographics, podcasts, kleur, vorm, geluid, beweging en/of symbolen. En denk crossmediaal: een app, een game of een magazine.

» Lees ook: Apps, websites en digitale boeken voor kinderen

4. Zorg voor interactie

Kinderen hebben van nature een onderzoekende houding. Speel daar op in. Ze moeten al vaak genoeg passief informatie tot zich nemen, dus gebruik digitale toepassingen waar ze voor bedoeld zijn: interactie. Maak het ze makkelijk om te reageren en te delen.

»Lees ook: De gouden regels voor digitale content voor kinderen

5. Schrijf kort en bondig

Gebruik korte zinnen, korte alinea’s en schrijf actief. Kom ter zake. Kinderen houden niet van een onnodige inleiding. Kom ter zake.

6. Schrijf positief, actief en duidelijk

Geef instructies. Schrijf positief en wees duidelijk.

  • Klik hier
  • Download dat
  • Word lid

Laat die mooie volzinnen gewoon weg.

7. Gebruik tussenkoppen en witregels

Kinderen houden van overzicht. Help ze om de tekst te begrijpen door de informatie in kleine stukjes aan te bieden.

Gebruik tussenkopjes, witregels en schrijf in chronologische volgorde.

8. Tot slot: iets over uitroeptekens!!!

Tot slot, als toegift, een kleine schoonheidstip. Zet niet overal een uitroepteken achter!!!

Jongeren zijn niet infantiel en uitroeptekens zorgen er niet voor dat je tekst beter overkomt. Uitroeptekens zijn irritant, schreeuwerig en dus respectloos. Ook voor de jeugd.

Gratis e-book: hét geheim van content die de moeite waard is om te delen

Hoe kun je je jezelf onderscheiden van de massa? Hoe weet je wat mensen aantrekt tot jouw merk? En hoe zorg je ervoor dat ze jouw content delen?

Als je inzicht hebt in de motivatie van je publiek, kun je daar je content  op aanpassen. Ontdek de wetenschappelijke uitleg  waarom mensen bepaalde content wíllen delen en hoe jij daar je voordeel mee kunt doen.

Download dit gratis e-book en zet een positieve beweging in gang.