Betere teksten schrijven voor kinderen en jongeren: 8 tips

Voor teksten voor kinderen en jongeren geldt: hoe minder tekst, hoe beter. Kies voor snelheid, overzicht en duidelijkheid. En denk eens aan branded content en visuele storytelling, zoals vlogs, infographics of animaties.

Kinderen, jongeren en jong-volwassenen doen niets liever dan communiceren. Ze bellen, chatten, appen, snappen en doen tegelijkertijd hun huiswerk. Ze scannen koppen, kijken uitgesteld TV en streamen hun muziek. En via al die kanalen krijgen ze behoorlijk veel informatie.

Contentstrategie voor sociale ondernemers en purpose brands

Door: Gemma Steeman
tekstschrijver en contentstrateeg

Hoe bereik je ze dan nog met tekst? Voor jongerencommunicatie geldt: ze bepalen zelf wat ze tot zich nemen – en op welk moment. Dus alle content die je maakt, moet high-end content zijn. Het moet óf hun ontwikkeling ten goede komen óf gewoon heel erg leuk zijn!

Wil je betere teksten schrijven voor jongeren? Dit zijn 8 tips:

1. Vraag naar hun interesses

Echt, je zult verbaasd staan hoe goed kinderen en jongeren onder woorden kunnen brengen wat ze willen en waar ze behoefte aan hebben.

Als je content maakt voor kinderen en jongeren is co-creatie onmisbaar. Begin bijvoorbeeld een jongerenpanel.

2. Spreek hun taal, maar spreek niet in hun taal

Je komt niet authentiek over wanneer je (als volwassene) probeert om jongerentaal te praten. Doe dat dus liever niet.

Maar je moet wél weten wat er leeft, wie ze leuk vinden, waar ze naar kijken (en waarom) en wat de laatste trends zijn.

3. Zeg het met beelden

Lezen vanaf een beeldscherm kost moeite. Dat geldt zelfs voor jou – als volwassene. Jongeren zijn opgegroeid met een overload aan digitale informatie. Beeld werkt beter.

Denk aan video, animatie, infographics, podcasts, kleur, vorm, geluid, beweging en/of symbolen. En denk crossmediaal: een app, een game of een magazine.

4. Zorg voor interactie

Jonge mensen hebben van nature een onderzoekende houding. Speel daar op in. Ze moeten al vaak genoeg passief informatie tot zich nemen, dus gebruik digitale toepassingen waar ze voor bedoeld zijn: interactie. Maak het ze makkelijk om te reageren en te delen.

» Lees ook: De gouden regels voor digitale content voor kinderen

5. Schrijf kort en bondig

Gebruik korte zinnen, korte alinea’s en schrijf actief. Kom ter zake. Kinderen houden niet van een onnodige inleiding. Kom ter zake.

Maar geef wel altijd context: wáárom moet je dit weten. Op de jeugdwebsite hoezomediawijs.nl begon ik élk dossier met een alinea waarin dat werd uitgelegd.

6. Schrijf positief, actief en duidelijk

Geef instructies. Schrijf altijd positief en wees duidelijk.

  • Klik hier
  • Download dat
  • Word lid

Laat die mooie volzinnen gewoon weg.

7. Gebruik tussenkoppen en witregels

Kinderen (ook jongeren!) houden van overzicht. Help ze om de tekst te begrijpen door de tekst te structureren en logisch op te bouwen. Gebruik tussenkopjes, witregels en schrijf in chronologische volgorde.

Wil je zelf leren om goede teksten te schrijven? Dan is mijn online schrijftraining iets voor jou.

8. Tot slot: iets over uitroeptekens!!!

Tot slot, als toegift, een kleine schoonheidstip. Zet niet overal een uitroepteken achter!!!

Jongeren zijn niet infantiel en uitroeptekens zorgen er niet voor dat je tekst beter overkomt. Uitroeptekens zijn irritant, schreeuwerig en dus respectloos. Ook voor de jeugd.

Gemma Steeman

Mijn naam is Gemma. Ik maak high-end content voor bevlogen organisaties en help ze bij het ontwikkelen van een tijdbesparende contentstrategie.